Productcategorieƫn

Veel gestelde vragen

Waarom bevatten Johma salades E-nummers?
De recepturen van onze salades worden met de grootste zorg samengesteld. Om de houdbaarheid en de smaak gedurende de gehele houdbaarheid te garanderen worden E-nummers  toegevoegd. E-nummers zijn toevoegingen die zijn goedgekeurd door de Europese Gemeenschap.
Waar staan E-nummers op de verpakking voor?

E-nummers staan voor additieven, hulpstoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om eigenschappen als uiterlijk, kwaliteit en houdbaarheid te verbeteren. Zo zijn er kleurstoffen, zoetstoffen, conserveer-, glans- en anti-klontermiddelen. De meeste additieven worden op natuurlijke basis gemaakt, er zijn er ook die kunstmatig worden geproduceerd.

Additieven worden allemaal uitvoerig onderzocht. Pas als wetenschappelijk is vastgesteld dat ze geen risico voor de gezondheid opleveren, worden ze door de EU goedgekeurd en voorzien van een E-nummer. E-nummers zijn dan ook een uniforme aanduiding voor ingrediënten en worden in heel Europa op verpakkingen vermeld.

Waar staat het e-teken voor, dat op de verpakking naast de inhoud vermeld staat?
Het e-teken is een wettelijk keurmerk, een garantie dat er zo veel in een verpakking zit als er op vermeld staat. Dus dat in bijvoorbeeld een bakje van 200 gram inderdaad 200 gram zit - waarbij naar boven en naar onderen een door de overheid bepaalde afwijking is toegestaan.
Hoe lang kan ik de salade bewaren na opening?
Onder normale omstandigheden, dat wil zeggen gekoeld bij +1°C tot +7°C, kun je een salade drie dagen bewaren nadat je deze hebt geopend. Het wordt anders als een salade bijvoorbeeld een hele avond op tafel heeft gestaan of als er met een vorkje uit is gegeten. Dan is de salade korter houdbaar.
Kan ik de salades invriezen?
Nee, dat is niet mogelijk. Als je een salade invriest, verliest deze namelijk zijn smaak en structuur. We kunnen dus niet in staan voor de kwaliteit van een ingevroren salade. Bovendien kan de verpakking in de vriezer kapot vriezen en versplinteren.
Kan ik de salades opwarmen?
Nee, opwarmen raden we sterk af. Net als bij invriezen verliest een salade bij opwarmen zijn smaak en structuur. We kunnen de kwaliteit van onze opgewarmde salades dus niet garanderen. Ook kun je de verpakking beter niet gebruiken wanneer je iets anders dan de salade wilt opwarmen.
Kan ik de verpakking in de vaatwasser doen?
Met de verpakkingen van onze maaltijdsalades (450 en 500 gram) is dat geen probleem. Deze kun je gerust in de vaatwasser reinigen. Wel kan de kleur van de opdruk wat vervagen door het wassen. Zo'n schone verpakking kun je natuurlijk prima gebruiken om allerlei dingen in op te bergen.

Onze overige verpakkingen zijn niet geschikt om in de vaatwasser te reinigen.
Welk product van Johma is glutenvrij?

De granen, die van oorsprong gluten bevatten, worden altijd in de ingrediëntendeclaratie vermeld omdat dit wettelijk verplicht is. Het is niet verplicht om te vermelden dat een product gluten bevat. Echter Johma geeft altijd extra informatie over gluten bij een salade die een (onderdeel van een) graan bevat.

Glutenvrije salades: bevatten minder dan 20 mg gluten per kg salade.

Salades met een zeer laag glutengehalte: bevatten minder dan 100 mg gluten per kg salade.

Welk product van Johma is vegetarisch en/of veganistisch?
Johma maakt tal van heerlijke salades waar geen enkel bestanddeel van vlees, vis of gevogelte aan te pas komt. Kijk onder het kopje producten voor de ingrediëntendeclaratie per product of klik hier
Maakt Johma gebruik van genetisch gemodificeerde producten?
Nee, in de salades van Johma worden geen genetisch gemodificeerde producten verwerkt.
Wat is gemodificeerd zetmeel?
Dat is zetmeel dat bewerkt is. Verhitting is bijvoorbeeld zo'n bewerking. Daardoor krijgt het zetmeel sterkere, bindende eigenschappen.
Hoe worden ei-dooiers in Johma producten verwerkt?
Eidooiers die we in een aantal van onze salades verwerken, worden gepasteuriseerd, dus korte tijd bij een zeer hoge temperatuur verhit. Pasteuriseren is een veel voorkomend proces in de voedselindustrie, denk ook aan gepasteuriseerde melk. Pasteuriseren zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën, die voor bederf kunnen zorgen, worden vernietigd, zonder dat afbreuk wordt gedaan aan het product of de voedingswaarde.
Zijn salades veilig te eten voor een zwangere vrouw?
Ja hoor, alleen de tonijnsalades worden afgeraden te eten (op advies van het Voedingscentrum). Ook als je zwanger bent, kun je met een gerust hart genieten van al onze andere salades. Misschien smaken ze dan wel nóg lekkerder!  
Is het verpakkingsmateriaal milieuvriendelijk?
Bij Johma streven we ernaar om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken. Dat hebben we zelfs in ons beleid vastgelegd. Daarmee beperken we dus al bij voorbaat de belasting voor het milieu. Wat betreft het materiaal dat we voor onze verpakkingen gebruiken: dat is voor het grootste deel polypropyleen (PP) of polyetheentereftalaat (PET). Deze kunststoffen zijn recyclebaar en kunnen dan ook hergebruikt worden.
Ik heb een allergie, mag ik dit product eten?
Op ieder Johma product worden de wettelijke allergenen (volgens het Voedingscentrum) aangegeven door de dik gedrukte woorden in de ingrediëntendeclaratie. Kijk onder het kopje producten voor de ingrediëntendeclaratie per product of klik hier
Bevat dit product een keurmerk voor vlees, vis of eieren (BLK/MSC of ASC)?
Johma maakt tal van heerlijke salades met keurmerken voor vlees, vis en eieren.

Voor dierlijke producten wordt het Beter Leven keurmerk (BLK) gebruikt, denk hierbij aan kip, ham en eieren. Voor duurzame visproducten wordt het Marine Stewardship Council (MSC) keurmerk gebruikt voor visserij en traceerbaarheid. Een ander keurmerk specifiek voor verantwoord gekweekte vis is het Aquaculture Stewardship Council (ASC) keurmerk. 

Kijk onder het kopje producten voor de ingrediëntendeclaratie per product of klik hier

Wat is surimi?

Surimi is van oorsprong een Japans product. De belangrijkste grondstof voor surimi is koolvis. De vis wordt direct na de vangst aan boord schoongemaakt, gemalen en bevroren. Op deze manier ontstaat er een soort ‘pasta’. 
Eenmaal aan de wal wordt het halffabricaat ontdooid, voorzien van smaakmakers en eventuele natuurlijke kleurstoffen, geperst in de gewenste vorm en verpakt.

De belangrijkste grondstof van onze surimi is jtb (japanese threadfin bream), een straalvinnige vissensoort uit de familie van de valse snappers.

Is het mogelijk een rondleiding te krijgen in de fabriek?
Ja, dit is zeker mogelijk. Je kunt contact opnemen met ons voor de mogelijkheden (marketing@johma.nl). 
I.v.m. de situatie rondom Corona geven wij op dit moment geen rondleidingen.